dijous, 23 d’abril del 2015

CONFERÈNCIA MAS CASADEVALL "Diagnòstic precoç i intervenció primerenca en els TEA"

Ahir 22 d'abril 2015 es va celebrar al Cosmo Caixa de Barcelona una jornada de sensibilització comparativa sobre la diagnosi i atenció precoç de l'autisme a Catalunya, Espanya i als EEUU.
Les jornades varen ser tot un èxit tant per la qualitat dels temes presentats i per l'explicació realitzada pels diversos professionals que varen exposar, com pel nombra d'assistents a aquestes.
La nostra Associació Viu Autisme ha tingut l'oportunitat d'assistir a aquest esdeveniment tan profitós i per aquest motiu hem volgut compartir amb vosaltres alguns dels temes que es van tractar en aquestes jornades.

  1. L'Autisme al llarg del cicle vital i perspectives de nous tractaments : aquesta primera conferència va anar a càrrec de Declan Murphy (Investigador de ciències del neurodesenvolupement) en la qual va explicar que els tractaments conductuals pel TEA estaven més avançats que no pas els tractaments biològics i que per tant cal investigar més en aquest camp, ja que, segons Murphy, els resultats poden ser molt positius.
  2. Estat actual del diagnòstic dels TEA a Catalunya :  Aquesta segona conferència va anar a càrrec de Amaia Hervás (Directora UETD Hospital de Sant Joan de Déu i CSMIJ Mútua Terrassa) la qual va explicar que ha Catalunya s'ha millorat molt pel que fa al diagnòstic del TEA, ja que, cada vegada més es diagnostiquen amb més facilitat aquests trastorns i això es degut a diversos factora (conscienciació social, conscienciació dels professionals i de l'administració, etc.) però tot i així Hervás considera que encara queda molt de camí per recorre, ja que, segons les últimes dades obtingudes només s'està diagnosticant 1/3 del total de persones afectades pel TEA.
  3. Detecció precoç dels TEA a Espanya : el senyor Ricardo Canal Bedia (Professor de la Universitat de Salamanca i especialitzat en Autisme) va emfatitzar en que la intervenció precoç en els TEA produeix efectes molt més positius que no pas una intervenció més tardana. A més va presentar el Mchat/R (una eina pràctica per detecta els TEA).
  4. Punts forts i desafiaments per la implementació de programes de detecció e intervenció precoç de los TEA en el nostre entorn clínic :  María Diez-Juan (Psicòloga que treballa en l'Hospital de Sant Joan de Déu i al MInd Institute) va exposar la importància del diagnòstic precoç ja que això agilitzava la intervenció i que aquest diagnòstic havia de tenir evidentment una base clínica. A més va emfatitzar en la importància de l'existència de dues línia de recerca sobre el TEA, per una banda, la que té més a veure amb temes conductuals i per altra banda, una línia de recerca que es centra més en els temes biològics.
  5. Aproximacions biològiques en la detecció precoç dels TEA : aquesta conferència va anar a càrrec de David G. Amaral (Director científic del MInd Institute) en la qual va intentar exposar a través d'un estudi, que si s'analitza la informació biològica d'un nen/a (0-6 mesos) es pot obtenir informació que  ajudi a descartar o confirmar el risc de que un nen o nena puguin desenvolupar TEA en el futur encara que pel que fa a les característiques comportamentals o conductuals no es detecti cap mena d'alteració.
  6. Diagnòstic precoç (basat en la conducta) i tractament dels TEA : aquesta última conferència va anar a càrrec de Sally J. Rogers (Directora d'investigació del MInd Institute) la qual va exposar diverses eines i tècniques validades científicament que permetin diagnosticar el TEA com per exemple, alguns tests (AOSI, ADOS-T, STAT, CSBS), fer el diagnòstic en base clínica (DSM-5 o ICD 10), etc. A més, va incidir en la importància de fer una intervenció precoç, ja que, segons ella, era clau per obtenir millores més  visibles i també va presentar algunes eines per realitzar un bon tractament com per exemple, el ESDM, Renington 2007, Dawson et al 2010, etc.

Esperem que la informació que ús hem facilitat ús sigui de molta utilitat!!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada